La gastronomia és un dels principals trets distintius d’un territori, un dels aspectes culturals que en copsa l’essència més pura. Una experiència efímera que aglutina tota l’essència del paisatge, la cultura, el mode de vida, les tradicions i el caràcter de les persones, i de la qual podem gaudir en qualsevol moment sempre amb bona companyia. Us fem quatre propostes gastronòmiques que no us podeu perdre quan us quedeu a la Casa dels Abeuradors:

 

  1. La clotxa terraltina

Si hi ha un plat que caracteritza i defineix perfectament el mode de vida agrícola de la Terra Alta i algunes comarques veïnes, aquest és la clotxa. Es tracta d’un menjar de recapte, ben calòric, pensat per resistir les llargues jornades de treball al camp, sobre tot a l’hivern. Un pa rodó tallat pel mig i buidat de molla que es farceix amb tomàquets de penjar a la brasa, ceba, alls i sardina, salsitxa o botifarra negra, tot ben regat amb abundant oli d’oli d’oliva de la varietat empeltre i acompanyat d’un bon vi D.O. Terra Alta. El resultat és un plat que marida de manera fantàstica alguns dels sabors mediterranis més clàssics, i que a més es menja d’una manera ben diferent!

 

Canon EOS 5D Mark IV7934

 

 

  1. L’arròs del Delta de l’Ebre

El Delta de l’Ebre és una de les zones humides més importants de la Mediterrània, on natura i humans hi conviuen en perfecta harmonia. Entre els paisatges més característics del delta, a més de les llargues platges, les llacunes i basses naturals, s’hi inclouen centenars d’hectàrees  d’arrossars, que canvien de color al ritme de les estacions. Al Delta, l’arròs és el protagonista de multitud de receptes. Més enllà de les delicioses paelles marineres elaborades amb marisc fresc de la zona, sorprenen altres elaboracions que ben bé podrien ser pròpies de zones muntanya, com l’arròs de “pato” o el tradicional arròs col i fesols. No us els perdeu!

 

arros delta traveler

 

  1. El Corder del Matarranya

Les planes, valls i muntanyes del Matarranya són terres especialment adequades per a la pastura del corder, el qual s’hi desenvolupa amb total llibertat agrupat en petits ramats menats per pastors que recorren els camins centenaris i s’aturen a les ombres de les basses que fa més de dos mil anys ja utilitzaven els antics ibers per abeurar el seu bestiar. Una alimentació a base de plantes verdes i herbes aromàtiques dota la seva carn d’un sabor especial, i això a la cuina del Matarranya és un punt a favor. El ternasco al forn n’és el plat més reconegut, i el podem tastar a la majoria de restaurants de la zona.

 

ternasco matarranya

 

 

  1. La Tòfona negra dels Ports

La tòfona, o trufa és considerada per molts l’or negre de la cuina. I no és per a menys, ja que per desenvolupar el seu sabor i aroma inconfusibles necessita d’unes peculiaritats climàtiques, de vegetació i de sòls que només es donen en punts molt concrets del planeta. I tenim la sort que la zona dels Ports conflueixen totes aquestes singularitats, de manera que les tòfones es recullen any rere any entre els boscos d’alzines i carrasques del territori que senyoreja la ciutat de Morella. Per degustar la versatilitat d’aquesta delicatessen de quilòmetre zero, us recomanem les Jornades Gastronòmiques de la tòfona que se celebren tots els anys en aquesta localitat.

 

globe comunicacion trufa