43

 

Tòfones a la Terra Alta? Sí, i tant! Fa 15 anys, una família terraltina se la va “jugar”. I enlloc de decantar-se pel conreu de la vinya, l’oliver o l’ameler va decidir apostar per la tòfona negra, un dels aliments més preuats a la cuina d’arreu del món pel seu sabor, textura i aromes.

 

12

 

La juguesca era arriscada: encara que s’explicava que algú alguna vegada havia trobat una petita tòfona en estat salvatge entre les carrasques de l’altiplà, mai ningú havia comprovat si els sòls terraltins eren realment aptes per a produir tòfones. La resposta, tant fos afirmativa com negativa, trigaria almenys 10 anys en arribar.

 

3

 

I és que una dècada és el temps que triga el fong productor de tòfones en desenvolupar-se prou com per començar a generar aquest preuat or negre. Per fer-ho, estableix amb la planta una relació de simbiosi, en la que fong i vegetal s’ajuden mútuament per tal de desenvolupar-se: mentre el fong atrapa els sucres naturalment presents a les arrels de la carrasca, allibera aigua i altres nutrients que les arrels de la planta no podrien aconseguir tan fàcilment.

 

9

 

I efectivament, passats aquells 10 anys, les joves carrasques plantades amb el fong a les arrels van començar a donar sorpreses. Enterrades, a uns 25 cm de profunditat, van aparèixer les primeres! El trobar-les no és cosa senzilla. Només aparèixen durant un breu període a l’any, coincidint amb els mesos més freds (del 15 de novembre al 15 de març). A més, els humans no tenim l’olfacte prou desenvolupat per captar-ne el flaire a distància i necessitem que ens ajudin altres animals com gossos o porcs ensinistrats, a qui l’olor i el sabor de la tòfona també els encanta.

 

22

 

 

Voleu descobrir el fascinant món del conreu de la tòfona a la Terra Alta, collir-ne directament de la tofonera amb els propietaris i l’inestimable ajuda d’un gos ensinistrat, tot degustant-les amb un menú especialment dissenyat per a l’ocasió?

 

60 56 48

 

Us proposem una experiència única que inclou a més els altres tresors gastronòmics de la nostra comarca: els vins D.O. Terra Alta i els olis d’oliva verge extra D.O.P. Terra Alta.

 

28 31 32