Com potser haureu sentit a dir, en els darrers anys ha arrelat amb força entre amplis sectors socials un hobby d’allò més sorprenent. Es tracta dels recreadors històrics. I és que hi ha aficionats a recrear totes les èpoques imaginables: ibers, romans, templers, soldats napoleònics i sí, també soldats de la Guerra Civil.

És d’aquests últims dels que us volem parlar en aquest article. Sabíeu que a Faió, localitat veïna de la Terra Alta, s’hi celebra una de les recreacions més importants de la península? Un dia a l’any, coincidint amb les dates de l’inici de la Batalla de l’Ebre, centenars de recreadors, ataviats amb uniformes i armes que semblen (o en alguns casos són) reals, escenifiquen el pas dels soldats republicans a l’altra banda de l’Ebre i l’inici dels combats amb els soldats franquistes. No hi falten barcasses, fusells, metralladores, trinxeres, vehicles, explosions… fins i tot hi podem veure avions!

copy_0_ebro_0002

 

Diverses hores d’escenificació amb diferents punts d’acció que culminen amb una encaixada de mans i abraçada multitudinària, per mostrar que això només ha estat un joc. Un joc per mantenir viva la memoria d’allò que no ha de tornar a pasar mai més.

 

img_3082

 

Us han entrat ganes d’anar a veure aquest espectacle? Teniu la oportunitat de fer-ho el proper dissabte 29 de juliol! A més, podeu complementar el dia visitant el fantàstic Museu de la Batalla de l’Ebre que hi ha a la localitat i de refrescar-vos fent una excursió amb kayak al pantà de Riba-Roja, on les aigües del Matarranya es barregen amb les de l’Ebre i on fins i tot podreu arribar a tocar el campanar de l’antic poble que va quedar enfonsat sota les aigües del pantà fa més de 50 anys.

Camping-Ebro-Kayak-Fayon-20

Trobareu més informació dels horaris i actes al següent enllaç:

http://www.labatalladelebro.com/recreaciones/xrecreacion2017/

 

Fotos: Xavi Calzada